МАСЛА ОТ ШЕА/КАРИТЕ/

МАСЛА ОТ ШЕА/КАРИТЕ/

Приложимо  в козметичната така и в хранително-вкусовата промишленост.

Приложение на маслото:

Маслото от шеа се състои наполовина от наситени, наполовина от полиненаситени мастни триглицериди. Съдържа мастно разтворимите вещества на плода и има естествен слънцепредпазен фактор до 4. Маслото съдържа много витамин E, каротен и алантоин, което обяснява неговите изключителни лечебни свойства. То е е богато на микроелементи и ненаситени мастни киселини: олеинова киселина – 40-55%, стеаринова киселина 35-45%, палмитинова киселина 3-7%, линолева киселина 3-8%. Поради състава си маслото е приложимо както в козметичната така и в хранително-вкусовата промишленост.

Козметика:

Самото масло е изключително ценено поради състава си и въздействието върху кожата, то се използва в козметиката и медицината повече от хилядолетия. Съставките му действат благоприятно за клетъчното обновяване, способстват за възстановяването и стабилизирането на роговия слой на кожата и я успокояват. Силно хидратиращите и антиоксидантни свойства на маслото от Карите са гаранция за гладка и мека кожа.

Участва в състава на широка гама козметични продукти:

  • за кожа
  • за коса
  • слънцезащитни
  • за устни

Хранителна промишленост:

През юни 2000г. по директива 2000/36/EC, Европейският съюз разреши употребата на масло от шеа в шоколадовата индустрия като заместител на какаовото масло (с макимум 5% растителна мазнина в шоколада). Заместването вече беше разрешено в различни части на света като САЩ (максимум 5%), Япония (между 5% и 8%) и Източна Европа (до 15%). Маслото от шеа има атрактивна цена в сравнение с какаовото масло и по тази причина е широко приложимо в производството на разлини шоколадови продукти. В България употребата на маслото от шеа в тази промишленост е определено в Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти.

Назад